Кнез Михаилова 56
11 000 Београд
Контакт особа: Сара Ивковић - Марковић
тел.: 011/2024-024
факс: 011/2024-044
e-mail: bgb.marketing@gmail.com

Основни задаци
Из низа активности Одељења за културне програме Библиотеке града Београда посебно би се могле издвојити три: пројектовање развојне политике Библиотеке, односи са јавношћу и популаризовање Библиотеке путем програмских активности намењених грађанима.

При развојном усмеравању Библиотеке Одељење за културне програме се руководи принципима модернизације и стандардизације Библиотеке у складу са високим стремљењима највећих европских јавних билиотека.

Односи са јавношћу се  темеље на чврстој повезаности и сталној сарадњи са свим типовима медија. Циљ ове сарадње је јавно оглашавање свих дешавања у Библиотеци.

Програмске активности које организује Одељење за културне програме, будући да се један њен сектор бави креирањем културне политике, јесу многобројне. Могу се поделити на сталне програме и посебне пројекте. Сталне програме чине књижевни сусрети, предавања, конференције за новинаре, представљања књига, трибине, концерти, драмски и филмски програми, изложбе књига... За ове намене Библиотека располаже Римском двораном, Галеријом Атријум у холу Библиотеке, Вуковом салом, Читаоницом Oдељења уметности и Београдским читалиштем у Змај Јовиној улици. Богатим културним програмом Библиотека под своје окриље окупља најреномираније књижевнике и интелектуалце из осталих културних области. Готово сва велика имена српске културе била су и јесу њени гости. Такође, највеће издавачке куће у земљи, као и редакције многобројних угледних књижевних часописа, представљају своја нова издања управо у Библиотеци града Београда. Тиме ова установа чини центар културног живота престонице.

Од посебних пројеката у којима је учествовало Одељење за културне програме могу се истаћи следећи: Библиотека на плажи и Трамвај звани књига, Ми смо у Библиотеци, Тврђава културе, Читај, обогати себе, Лав Толстој - нова читања.