Одржан форум Електронски свет књиге и информација

У петак, 28. 10. 2011, у оквиру Форума Сајма књига, одржана је трибина под називом Електронски свет књиге и информација. У форуму су учествовали светски реномирани инострани библиотекари – Пол Старџис, Луиз Едвардс и Бреда Карун. Модератор скупа била је Јасмина Нинков, председник Библиотекарског друштва Србије.

 

 

Одржан форум Електронски свет књиге и информација

 

Професор Пол Старџис (ex predsedavajući FAIFE pri IFLA-i)  изложио је своје мишљење у вези са штетношћу цензуре и питањем слободног приступа информацијама. Разматрајући проблем забране, представио је резултате истраживања – спроведеног у 89 земаља – о слободи приступа информацијама. Добијени резултати су помало изненађујући. Према истраживању, Србија је од могућих 150 бодова, имала 135, што је сврстава међу земље са високим степеном приступа информација.
Луиз Едвардс, генерални менаџер European Library, говорила је о пројекту Европске дигиталне библиотеке – Europeana. Истичући важност дигитализације и онлине презентовања записа, Луиз Едвардс је свој став објаснила чињеницом да је "дигитализација есенцијални начин којим се приступа културном наслеђу". Најављено је и осавремењавање изгледа портала Europeana. Постојање и развијање Европске дигиталне библиотеке доприноси сарадњи међу библиотекама различитих земаља, размени националних блага, ширењу знања и информација.
С обзиром да је "култура јака економска инвестиција", како је истакла Бреда Карун (menadžer Public Library Innovative Programme) у свом излагању, свака библиотека треба да презентује своја локална блага на интернет мрежи. Потребу дигитализације у сврхе развоја културног туризма, Бреда Карун образложила је констатацијом да "оно што не постоји на Интернету, не постоји уопште".
Јасмина Нинков је затворила скуп речима да се налазимо у савременом добу, које је другачије од претходног, које се стално мења и има своје нове захтеве, те да библиотеке морају пратити те промене и одговорити на захтеве који су пред њима.
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Одржан форум Електронски свет књиге и информација. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja