Наступ Србије на Сајму књига у Лајпцигу 2017.

У организацији Министарства културе и информисања Република Србија представила се на Међународном сајму књига у Лајпцигу, који се одржао од 23. до 26. марта, поставком Србија чита/Читај Србију. На српском штанду било је изложено око 300 актуелних књига: дела наших писаца преведена на немачки језик, избор из савремене песничке и прозне продукције, нови томови сабраних дела српских класика, капиталне монографије из културе и уметности,као и избор скорашње теоријске литературе.

Дизајн српског штанда био је посвећен је нашем једином нобеловцу, имајући у виду да се ове године обележава 125 година од Андрићевог рођења. О утицају дела Иве Андрића на савремену српску књижевност говорили су писци Владимир Кецмановић, чији се роман "Осамаʺ реферише на Андрићеву ʺПроклету авлијуʺ и Вуле Журић, актуелни добитник Андрићеве награде за књигу прича ʺТајна црвеног замкаʺ.

Полазиште за промоцију наше књижевности, издаваштва и културе у Лајпцигу су представљали ʺДијалозиʺ -  пројекат Библиотеке града Београда, у којем се, уз 125 година рођења Иве Андрића, скреће пажња на 250 година од рођења Филипа Вишњића, на дијалошки однос Андрићеве прозе према нашој епици, као и на дијалог који савремена српска књижевност води са делом ове двојице стваралаца,  са сопственом традицијом и са европском књижевношћу.

Публика у Лајпцигу имала је прилику да погледа филм и публикацију под називом ʺДијалозиʺ, у којима се указује на ове важне јубилеје и дају информације о српском представљању на Сајму. У каталогу Србија чита/Читај Србију, на српском и на немачком језику,  препоручене су књиге које су у протекле две године добиле наше најугледније награде.

С обзиром на то да је Србија чланица међународне културне мреже Традуки, на Сајму у Лајпцигу у оквиру Традукијевог програма „Ни Исток, ни Запад – Алхемија Балкана“, наступили су песникиња Милена Марковић и писац Драган Великић.  

Лајпцишки сајам књига једна је од две најзначајније књижевне манифестације у Немачкој, познат по свом претежно некомерцијалном приступу у изадаваштву и као аутентични европски скуп љубитеља књиге.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Наступ Србије на Сајму књига у Лајпцигу 2017.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja