Одржан стручни скуп Библионет 2017

 У четвртак 14. и петак 15. септембра одржан је стручни скуп Библионет 2017, ове године под темом ˮИнформационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“.

Библионет је стручни скуп која већ десет година са успехом промовише библиотечко-информациону делатност у Србији. Он на једном месту окупља директоре готово свих јавних библиотека и најеминентније српске библиотекаре. На Библионету се, кроз бројне програме, разговоре и презентације, размењују искуства и приказују примери добре праксе. Скуп снажно и директно доприноси развоју научно-истраживачког, стручног и практичног рада у библиотечко-информационој делатности у Србији. Библионет се реализује под окриљем Заједнице матичних библиотека Србије, асоцијације која окупља све матичне библиотеке у Србији.

На отварању  у Читаоници уметности Библиотеке града Београда  учесницима су се обратили  Милан Лазовић, подсекретар за културу града Београда, Ласло Блашковић, председник Заједнице матичних библиотека Србије и управник Народне библиотеке и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда.

Првог дана конференције предавања су одржали гости из иностранства: Тоби Гринвалт (Питсбург, САД), директор за дигиталну стратегију и технолошке интеграције у Карнеги библиотеци у Питсбургу, на тему "Затварање круга: заједница, контрадикције и еволуција библиотека", Кристофер Спалдинг, заменик директора за платформе отвореног кода и заједницу EBSCO (САД), на тему "FOLIO: Основе нове платформе за пружање библиотечких услуга", и Роб Дејвис, независни консултант у области библиотекарства, на тему "Библиотеке и технологија: кретање у корак с временом".  Пред скупом су говорили и гости из региона, Кристијан Бенић из Градске књижнице у Ријеци (Хрватска), на тему "ГКР 2010 - иновативни пројекти ријечке народне библиотеке у Европској престоници културе"  и Луана Малец из Централне библиотеке "Сречко Вилхар" Копар (Словенија), на тему "Е-услуге у словеначким библиотекама - пример регионалне библиотеке Копар". Након предавања су уследиле радионице које су водили Тоби Гринвалт и Роб Дејвис.

Уочи конференције свечано је додељена награда "Ђура Даничић" вишем библиотекару Остоји Продановићу, некадашњем директору матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић" у Ваљеву.

Други дан конференције био је  обележен бројним предавањима колега из земље, али и региона. Предавања су одржали Вишња Цеј и Иванчица Ђукец Керо  из Књижнице града Загреба, Марјан Шпољар из Градсе библиотеке у Љубљани, Давид Рунцо из Централне библиотеке "Сречко Вилхар" из Копра, Димитрис Протопсалтоу, директор Културног центра Фондације Ставрос Ниархос из Атине, а из Србије: Александра Ердевички Томић, Никола Пурић, Мирјана Нешић, Марија Радуловић, Јасна Бркић, Виолета Ђорђевић, Милица Матијевић, Ивана Јаношевић, Душица Мурић, Виолета Милошевић, Дуња Новаковић, Јелена Подгорац Јовановић, Ивана Тодоровић, Бојана Вукотић и Миленко Марков.

У суботу 16. септембра, учесници конференције  посетили су Дворски комплекс Дедиње где их је поздравио Александар II Карађорђевић.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Одржан стручни скуп Библионет 2017. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja