Изложба "Свет књиге"

У четвртак, 5. Априла у Галерији Атријум Библиотеке града Београда, отворена је изложба Свет књиге, у сарадњи са Музејом Војводине.  Присутнима се обратио  директор Музеја Војводине Драго Његован. Изложбу је отворила Наташа Рил, кустос изложбе.

Ауторка изложбе  кустос музеја, Лидија Мустеданагић  о изложби је написала:

Колекционарска страст која је владала крајем 19. века и потреба да се антиквитети и старе књиге износе на видело јавности, довела је до конституисања музеја какве и данас познајемо, а та потреба за експонирањем навела нас је да и Збирку старе и ретке књиге Музеја Војводине представимо у њеном најмаркантнијем избору. Из кустоске перспективе књига се открива као чувар старине, документ прохујалог времена који сведочи о вредности и важности живота. Са њених маргина долазе други знакови, са њених корица и страница искрсавају симболи који постају драгоцена грађа у њеној опсервацији. Како је читати, како је представити и препоручити, како је обликовати и сачувати, представља само део питања који се начињу са увидом у тему шта је то књига и шта све она значи.

Историјат настанка и развоја књиге, као и свега онога од чега је она сачињена и што је са собом донела, представља посебну инспирацију за све опчињене књигом и читањем. Зато је ова изложба састављена од старе и ретке књиге, мале и велике, класичне и електронске, од знакова који су се од ње отргли и постали тема за себе, као што су екслибриси, потписи, печати, илустрације, иницијали, водени знаци папира на којем је штампана или писана, букмаркери и томе слично. Она је покушај да се повежу далеки изумитељи папира и штампања са калиграфским мајсторима, да се присуство књиге у Новом Саду, нашој земљи и свету обједини са модерним добом, а ентузијазам читаоца спрегне са страстима колекционара и уметника.

23. април, посвећен је Светском дану књиге и ауторских права, проглашеном на 28. Општој конференцији УНЕСКО-а 15. новембра 1995. године, у знак сећања на дан смрти Шекспира, Сервантеса и Де Ла Веге, али и дан рођења других великих аутора, међу којима је и Набоков. Идеја о обележавању тог дана потекла је из Каталоније где су се, уназад више од деведесет година, сваког 23. априла, на св. Ђорђа, поклањале руже и књиге вољеним особама. Главни циљ Светског дана књиге је да охрабри децу да искусе задовољство читања књига и оствари потребу за њиховим поседовањем. Сваке године је све већи број земаља које на разне начине учествују у обележавању овог Дана, а тај дан се знаменито обележава последњих година и у Србији.

Изложба Свет књиге на свој начин употпуњује традицију подсећања како на тамну, тако и на светлу страну историје и позива нас да актуализујемо чувени Флоберов узвик: „Читајте да бисте живели“.

Ижложба је отворена до 26. априла

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба "Свет књиге". Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja