Награда „Мома Димић“ додељена Горану Гоцићу, „урбаном белосветском сваштозналу“

У четвртак, 12. јула 2018, у порти неменикућке цркве, у оквиру манифестације „Дани Милована Видаковића“, у организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке „Милован Видаковић“, ГО Сопот и Црквене општине Неменикуће, свечано је додељена књижевна награда „Мома Димић“.

Председник  жирија, проф. др Јован Делић, обратио се присутнима инспиративним говором у којем је образложио одлуку жирија и веома надахнуто говорио о добитнику награде Горану Гоцићу. Истакавши потребу српске културе и српских путописаца да непрестано комуницирају са другим културама, нагласио је значај путописне прозе и место које у њој заузима стваралаштво овогодишњег добитника Награде. Описујући га, између осталог, као „модерног ерудиту“ и као „једно урбано белосветско сваштознало“, „радозналца са сто антена отворених према животу“, као неконвенционалног и недогматичног писца који је „неустрашиво отворен према свету за који нема нарочит респект“, проф. Делић је на крају свог говора изразио уверење да би се Мома Димић радовао одлуци жирија.

 

Жири за доделу књижевне награде „Мома Димић“ за годину 2016/2017, радио је у саставу: проф. др Јован Делић (председник), Јасмина Нинков, Сања Милић, др Слађана Илић и Живка Маричић, и након састанака одржаних 6. јуна и 5. јула 2018. године, једногласно је одлучио да ову награду, која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, додели књизи Последња станица Британија, аутора Горана Гоцића (Лагуна, 2017).

          У најужем избору биле су књиге Нине Живанчевић (Оно што највише желим, Корнет, 2017), Ласла Блашковића (Гле, Службени гласник, 2016) и Александре Војиновић (Сећање на Алжир, Sezam Book, 2017).

 

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Награда „Мома Димић“ додељена Горану Гоцићу, „урбаном белосветском сваштозналу“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja