У Паризу представљена изложба БГБ Српска књижевност и Велики рат

У Културном центру Србије у Паризу представљена је изложба Библиотеке града Београда Српска књижевност и Велики рат. Изложба је представљена у форми трибине са визуелном презентацијом на којој су говорили Јасмина Нинков, директорка БГБ, и Олга Красић Марјановић и Марјан Маринковић, аутори изложбе.

Програм је реализован као својеврсна виртуелна шетња кроз поменуту изложбу, током које се, уз пројекцију богатих визуелних материјала (фотографије, писма, рукописи, документа, одломци из књига и часописа, ...), говорило о српској литератури у контексту Великог рата. Сама изложба осмишљена је с намером да прикаже особености српске књижевности од 1914. до 1918, и да представи најзначајније српске ствараоце чији је живот битно обележен ратом, односно њихова дела која се тематски баве Првим светским ратом. У складу са овим, у оквиру програма говорило се о животу за време рата и делима са ратном тематиком значајних српских писаца (С. Винавер, Б. Нушић, И. Секулић, В.П. Дис, М. Бојић, Р. Петровић, С. Краков, Д. Васић...), као и о српској књижевности у периодичним публикацијама објављиваним током рата. Посебна пажња била је посвећена француско-српским књижевним односима.

Бројна париска публика показала је особито интересовање, како за поједине српске ауторе и њихова дела, тако и за повезаност ових аутора са француском културом. Посебно снажну реакцију изазвало је читање мало познатог Дисовог говора изреченог поводом добротворног концетра одржаног у Пети Далу, 24. августа 1916. У свом обраћању Дис на дирљив и песнички надахнут начин изражава захвалност Французима за значајну и искрену помоћ коју су пружали српском народу.

Реализацију овог програма подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - У Паризу представљена изложба БГБ Српска књижевност и Велики рат. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja