ДВОДНЕВНИ РУСКИ КЊИЖЕВНО-МУЗИЧКИ СПЕКТАКЛ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА

У предновогодишњој атмосфери београдска публика је уживала у дводневном спектаклу под називом „Од Русије с љубављу“, који је Библиотеци града Београда донирао Руски фонд културе* – организација која делује под покровитељством Министарства Културе Руске Федерације. У препуној читаоници Одељења уметности 12. децембра 2018. године изведен је несвакидашњи сценски наступ московског ансамбла народних песама „ЛЮБО-МИЛО“.

Млади и изузетно надарениуметницидочарали су звук руских мелодија, игара и народних ношњии извели познате руске и козачке народне песме и музичке композиције на традиционалним музичким инструментима –  балалајци и бајану. Публика је била на ногама, певала и играла заједно са овим младим уметницима. Нарочиту чар овом догађају дало је присуство великог броја деце, која су заједно са уметницима на сцени играли казачок и остале традиционалне руске игре. По завршетку концерта, ансамблу „ЛЮБО-МИЛО“ уручена је захвалница Библитеке града Београда.

Другог дана, тачније 13. децембра 2018. године, у библиотеци „Владан Десница“ у Сава Центруотворена је фото изложба „Скитальцы не своей вины…“, посвећена мајсторима руске књижевности који су скоро половину живота провели ван Русије. Материјал изложбе из архива Руског фонда културе представља аутограме, фотографије И. А. Буњина, И. С. Шмељова, К. Д. Баљмонта и других.Изожбу је отворила Олга Земљакова,  главни руководилац архива. Том приликом приказан је премијерно код нас краћи документарни филм о додели Нобелове награде И. А. Буњину 1933. године. Изложба ће у библиотеци „Владан Десница“ бити отворена до 31. јануара 2019. године. Слику и филм без тона употпунио је концерт на гитари аутора руских романси који пева о белој емигацији, Виктора Леонидова.

Руководитељ Руског фонда културе, госпођаОльга Буцкаја, за библиотеку руске књижевности „Сергеј Михалков“ у Сава Центрусвечаноје уручиланове поклон књиге и мултимедијалну грађу на руском језику директорки Библиотеке града Београда, госпођи Јасмини Нинков.

* Руски фонд културе је у мају 2017. године са Библиотеком града Београда потписао је споразум о сарадњи. Том приликом је Библиотеци града Београда донирао преко 2000 вредних и луксузних издања књига за децу и одрасле и мултимедијалну грађу. Ове поклон књиге су након стручне обраде смештене у новоотворени огранак Библиотеке града Београда у Сава Центру, као посебан фонд под називом библиотека „Сергеј Михалков“. Том приликом наши руски сарадници обезбедили су музичики и сценски наступ руског војног оркестра и фолклорног ансамбла.

Циљ споразума о сарадњи између наше куће и Руског фонда културе јесте снажење даљег развоја српско-руских културних, уметничких и научних веза, при чему је отварање библиотеке која носи име познатог руског писца за децу, а који је иначе отац прослављених филмских режисера – Никите Михалкова и Андреја Кончаловског, један од првих корака успешне сарадње.

ОВАЈ ПРОГРАМ ПОДРЖАЛО ЈЕ МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Координатори програма и сарадње са Русима: библиотекарке Ивана Чернишова и Наташа Булатовић

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ДВОДНЕВНИ РУСКИ КЊИЖЕВНО-МУЗИЧКИ СПЕКТАКЛ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja