ИЗЛОЖБА „МАТИЈА“ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ

У петак, 5. децембра у Галерији Атријум отворена је изложба „Матија“ ауторке Драгане Типсаревић, посвећена академику и књижевнику Матији Бећковићу.Значај Матије Бећковића за српску културу је немерљив, па би се и без повода, годишњица и нових књига, изложба наметнула као потреба.Ипак, 80 година живота, 60 година стваралаштва и два нова наслова књига, само заокружују идеју да се Матији у част приреди изложба.

На изложби је представљено 27 паноа који хронолошким редом прате живот и обимно књижевно стваралаштво Матије Бећковића. При изради изложбе коришћена је богата грађа из личне пишчеве архиве (фотографије, документи, рукописи...).

-На паноима пратимо две Бећковићеве  биографије: прву, у којој су фиксирани датуми које готово знају сви и другу песничку биографију у којој није ништа фиксирано.

Из прве биографије на паноима је детињство, за које сам песник каже да  је збијено као на микрофилму. Тај микрофилм песник развија читавог живота на шире и веће платно; потом младост, па  Вера Павладољска, када су се сусрели живот и поезија, па пријатељи, путовања, сусрети…Друга, песничка биографија, велелепна грађевина у језику, започиње првом објављеном песмом у „Младој култури“ 1957. године, а завршава се (само за сада) двема књигама „Мојих 80- портрети“, књига којом је песник допунио прву књигу лирских мемоара о другима, вођен идејом да је човек оно што памти, а памтимо оно што је било достојно да се запамти. Књигом „Кад се поново родим“ песник је завршио трилогију „Кад будем млад“ и „Кад будем још млађи“-истакла је ауторка изложбе   Драгана Типсаревић у  свом обраћању. 

Матија  Бећковић  присутне  је поздравио  стиховима.

У програму је учествовао  и народни гуслар Радован Пековић, члан „ Друштва гуслара Жиче“ .

Изложба је отворена до 27. децембра

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА „МАТИЈА“ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja