ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИЛЕНЕ ПУТНИК

У уторак, 27. октобра, у Галерији Атријум, отворена је амбијентална поставка колажа и објеката „Напољу је унутра“.

Изложбом у Атријуму БГБ представља се Милена Путник (1976), уметница средње генерације чији ауторски израз се креће између сликарства ( "У близини" Салон МСУБ 2006, "Сваки дан испочетка" Галерија КЦБ 2009...) и комплекснијих просторних интервенција, које укључују архитектуру и отворени простор у уметнички рад ("Нашли смо дивно место" Градска галерија Пожега 2017, "Ово место" Скандинавски павиљон ФЛУ 2018). Изложба "Напољу је унутра" обједињује колаже настале у последњих годину дана и објекте - "хоризонталне колаже", склопљене у самој галерији, од материјала као што су термофолија и стакло. Посебност ове изложбе чини интервенција у атријуму галерије, као и радови специјалне гошће изложбе, уметнице Лане Васиљевић.

Из текста Слађане Петровић Варагић, историчарке уметности:

„Изложба „Напољу је унутра“ Милене Путник уводи запажен тематски заокрет у уметнички израз ове ауторке, иако се може рећи да произилази из конзистентног бављења простором у оквиру њене досадашње уметничке праксе. Ипак, овом изложбом ауторка допушта себи да фокус помери на унутрашњи простор и интроспекцију, на преиспитивање сопствених релација. Сам назив изложбе „Напољу је унутра“ указује на концепт који у себе уписује како актуелизацију личних наратива, тако и ресемантизацију простора уметничким чином. Називом изложбе ауторка наглашава својеврсну проточност простора и његов метафорички покрет. Милена Путник се бави простором једнако на два значењска нивоа – кроз проблематизацију односа унутрашњег и спољашњег у оквиру физичког простора чије законитости посвећено поштује, али и кроз преиспитивање сопственог интимног простора и пропустљивости његових граница. Колажом, као поступком који користи у свом раду, постваља разноврсне фрагменте у динамичне односе, а који тек амбијенталном поставком у корелацији са различитим скуповима предмета и светлошћу која пада на њих, добијају обједињујућу снагу целине. Фотографија у колажу Милене Путник има посебно место, док текстуални фрагменти уводе нова значења. Ова изложба открива крхотине и неизговорене речи – попут сећања и зацељених ожиљака „Извежбаног срца“ “.

Биографија:

Милена Путник је магистар сликарства и доктор уметности у области вишемедијске уметности. Излагала је на бројним изложбама у земљи и иностранству, а за свој рад добила је више награда, међу којима и Награду Мангелос за младог уметника 2005. године. Ради као доцент на Шумарском факултету, на Одсеку за пејзажну архитектуру и хортикултуру. Чланица је Удружења ликовних уметника Србије од 2002. године.

 

Изложбу је отворила Наташа Рил.

Изложба је отворена до 9.новембра.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИЛЕНЕ ПУТНИК. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja