КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МОМА ДИМИЋ” ЗА 2021. ПРИПАЛА НЕНАДУ ШАПОЊИ

Ове године по двадесет пети  пут одржана је манифестација „Дани Милована Видаковића'' у организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке '„Милован Видаковић'', ГО Сопот и Црквене општине Неменикуће.

Уз богат културно-уметнички програм председник ГО Сопот Живорад Миосављевић свечано је уручио књижевну награду „Мома Димић" овогодишњем добитнику књижевнику Ненаду Шапоњи за књигу „А Брисел се дâ преходати лако” у издању Издавачке куће Сајнос из Новог Сада.

Образложење одлуке Жирија који је радио у саставу: Јасмина Нинков, Живка Маричић, Слађана Илић, Сања Милић и председник Жирија Михајло Пантић прочитао је председник Жирија, а о књизи је говорила Слађана Илић.

Како се наводи у Образложењу, „Шапоњина књига, чији поднаслов Путописи из дневника ближе одређује њену жанровску природу, представља концептуално јасно компоновану збирку језички инвентивних, микроскопски прецизних извештаја са путовања по даљем и ближем свету, од Индије до Новог Сада, од Пекинга до Зубиног потока и тако редом. У њој аутор не препушта, него управо наглашава промене сопствене унутрашње духовне мапе и преображаје подстакнуте сусретима са другим поднебљима и културама. Ненад Шапоња, по унутарњој вокацији понајпре песник, књигом А Брисел се дâ преходати лако сврстава се у ред нових путописаца у српској књижевности који, управо као и Мома Димић, писац чије име ова награда носи, на трагу најбољих учинака националне путописне традиције, путовање схвата као трагање за самоидентификацијом у истој оноликој мери колико и као хитање у сусрет познатом, мање познатом и непознатом свету, увек друкчијем и увек истом – до апсолутног саглашавања субјекта са окружењем у којем се по налозима случаја или намере обрео у једном часу свога живота".

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МОМА ДИМИЋ” ЗА 2021. ПРИПАЛА НЕНАДУ ШАПОЊИ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja