Стручни скуп „Kреирање иновативних услуга за промовисање културног наслеђа у библиотекама”

У среду, 28.07.2021. године у Библиотеци града Београда одржан је стручни скуп под називом „Kреирањеиновативних услуга за промовисање културног наслеђа у библиотекама”. Скуп је организован у оквиру међународног пројекта ”Re-designing and Co-creating Innovative Cultural Heritage Services Through Libraries (iTSELF)”.

Скуп је отворила директорка БГБ Јасмина Нинков, а излагања су имали Станка Јовичић, Марјан Маринковић, Бојан Кундачина, Милена Огњановић и Анђела Иванић. Они су представили резултате пројекта и поделили са присутнима стечена знања и искуства.

Презентовани су истраживање „Улога библиотека у промоцији културног наслеђа у Републици Србији”, као и различите савремене технике, методе и алати за развијање иновативних услуга и реализовање пројеката (Lego® SeriousPlay®,Агилни оквириSCRUM и KANBAN,Пословни модел YOU, Геокешинг, Дигитални беџеви,Escape room,Miro, SpatialChat). Приказани су специјални Фејсбук, Инстаграм и Твитер профили које је БГБ покренула у сврху промовисања културног наслећа из својих фондова. Посебна пажња посвећена јепрезентацији најважнијег производа пројекта – онлајн курса „Креирање иновативних сервиса за промоцију културног наслеђа у библиoтекама”, који ће ускоро постати јавно доступан. Овај курс ће бити снажно образовно средство за библиотекаре и друге стручњаке који се баве чувањем и промовисањем културног наслеђа.

На скупу је присуствовало педесетак библиотекара и стручњака из других баштинских установа из читаве Србије: Београда, Новог Сада, Лесковца, Шапца, Крушевца, Смедерева, Пирота, Чачка, Ужица, Панчева…

Пројекат iTSELF заједнички имплементира шест партнера – библиотека, универзитета и организација из Летоније, Француске, Турске, Холандије, Естоније и Србије. Носилац пројекта је Национална библиотека Летоније. Пројекат је почео у децембру 2018. године и завршава се у августу 2021. године. Главни циљ пројекта је развијање ефикасних метода за креирање иновативних сервиса за промовисање културног наслеђа.

Пројекат се реализује уз подршку Европске уније, у оквиру Еразмус+ програма.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Стручни скуп „Kреирање иновативних услуга за промовисање културног наслеђа у библиотекама”. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja