БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА ОБЕЛЕЖИЛА СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

Поводом Светског дана књиге, 23. априла, Библиотека града Београда организoвала је акцију СВИ СМО У БИБЛИОТЕЦИ. Грађане су учлањивали и препоручивали књиге познати „библиотекари“: Владе Дивац, председник Олимпијског комитета, ТВ водитељка Маја Жежељ, музичар Неле Карајлић., глумци Драган Николић, Воја Брајовић, Милица Михајловић, Сузана Петричевић и Љубомир Булајић. Акција СВИ СМО У БИБЛИТЕЦИ одржава се већ пет година у Библиотеци града Београда, у циљу популарисања Библиотеке, књиге и читања. 

 

 

Овом приликом отворена је и изложба „ИВО АНДРИЋ: НЕОБИЧНА БИБЛИОГРАФСКА ИЗДАЊА“. Изложбу су отворили Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, и Иван Лазаревић, председник Српског библиофилског друштва.

            На овој изложби, уприличеној вишеструким поводом – Светски дан књиге, 120 година од рођења Иве Андрића, 10 година од оснивања Српског библиофилског друштва – први пут су изложени широј јавности непознати примерци књига које је написао Иво Андрић, а које су у власништву чланова Српског библиофилског друштва. Реч је о раритетним примерцима на којима су посвете нашег нобеловца, као и о преводима објављеним широм света, па и на нама егзотичним језицима.

Посебно место на овој изложби заузимају књиге „На Дрини ћуприја“ – лични примерак самог Иве Андрића, на којој је он својеручно, оловком, писао предлоге назива за свако од 24 поглавља, као и примерак првог издања књиге „Еx ponto“ из 1918. године, штампаног у само 125 примерака, на коме је посвета Иве Андрића.

            Изложба је организована у сарадњи Библиотеке града Београда и Српског библиофилског друштва и биће отворена до 30. априла 2012. године.

 Током читавог дана 23. априла, грађанима је омогућен попуст за учлањење од 50% у читавој мрежи Библиотеке града Београда.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА ОБЕЛЕЖИЛА СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja