Изложба „Широм раширених руку“ Милоша Шобајића

 

У четвртак, 10. марта 2016. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба слика и скулптура под називом „Широм раширених руку“ аутора Милоша Шобајића.

Милош Шобајић дипломирао је на Ликовној академији у Београду 1970. године. Професори су му били Раденко Мишевић, Младен Србиновић и Љубица Цуца Сокић. Од 1972. године живи и ради у Паризу. У Београду отвара Факултет за уметност и дизајн на Универзитету „Џон Незбит“ 2005. године, на којем је декан и професор емеритус. О његовом раду објављено је пет обимних монографија познатих аутора: Ален Жуфроа, Ирина Суботић, Петер Хандке, Димитри Аналис, Бранислава Јевтовић, Љубица Миљковић и Едвард Луси-Смит. Излагао је на преко четири стотине групних и на преко седамдесет самосталних изложби код нас и у свету. Његова дела се налазе у многим музејима и јавним колекцијама код нас и у многим градовима у свету (Париз, Атина, Солун, Брисел, Женева, Москва, Београд и други). О њему је објављено преко шест стотина текстова у француској, италијанској, америчкој, јапанској, немачкој и српској штампи, као и велики број телевизијских филмова и приказа.

Поставку изложбе „Широм раширених руку“ у Галерији Атријум чине четири слике великог формата, пет малих слика у комбинованој техници, три велике скулптуре од различитих материјала,настали од 2011. до 2016. године. У склопу изложбе је кратак видео филм, који је реализовао Владимир Валешински. Главна тема Шобајићевог опуса је човек, којег представља сведено, кроз детаље и трагове: делове тела, ноге, руке и шаке. Слике и скулптуре метафорично и симболично одражавају уметников доживљај човекове судбине и драматику појединца. Изложене радове одликује снажан гест, широки потези четке, палета сведена на белу, плаву, црвену и црну боју, динамика, ритам и експресивност. Милош Шобајић је уметник светског реномеа.

Изложбу је отворио Драган Јовановић Данилов, песник, есејиста и ликовни критичар.

Изложба је отворена до 31. марта 2016. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба „Широм раширених руку“ Милоша Шобајића. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja