Сања Домазет – четврта добитница књижевне награде „Мома Димић“

Жири за доделу књижевне награде „Мома Димић“ за годину 2014/2015, у саставу: Слађана Јаћимовић (председник), Живка Маричић, Јасмина Нинков, Предраг Петровић и Петар Пијановић, одлучио је да ову награду, која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, додели књизи Градови Сање Домазет (Службени гласник, 2015). У најужем избору биле су и књиге Марија Лигуорија (Прва љубав, Лагуна, 2014) и Николе Маловића (Једро наде, Лагуна, 2014).

Награду „Мома Димић“ установили су Библиотека града Београда и Градска општина Сопот.

У образложењу жирија се наводи да се књига Градови Сање Домазет чита као изузетна путописно-поетска проза, у којој се сусрет са страним културама и њеним метрополама уобличава кроз укрштање интимног доживљаја путописца и широке ренесансне ерудиције. Настављајући дугу традицију српског путописа, ауторка у петнаест текстова посвећених доживљају различитих културних престоница (Париз, Лондон, Барселона, Рим, Ница, Венеција, Истанбул, Беч, Њујорк, Вашингтон, Амстердам, Осло, Берлин, Печуј и Пула) моделује урбану и цивилизацијску специфичност града, кроз истанчана запажања обликује његову атмосферу и води својеврстан дијалог са гласовима из прошлости. Сањини „градови“ су много више од архитектуре и споменика културе – то су простори у којима се, кроз урбани дух, све време активира оно што их у прошлости и данас одређује (писци, уметници, владари који су у њима боравили) чинећи њихов културолошки идентитет. Тако у овим јединственим лирским путописима путописац путује паралелним световима – кроз просторе видљивог и присутног, али и кроз оне који припадају бившем времену и бившим људима. Описујући своје интимно ходочашће по метрополама културе, Сања Домазет читаоца суочава са чињеницом да градови имају своје памћење и да њихов дух одређује много више од оног што се нуди чулима обичног туристе. Отуда се јединственост Лондона не може разумети без приче о Шекспиру, Барселона без Гаудија, Амстердам без Ван Гога или Париз без Модиљанија, Родена али и Едит Пјаф. Путописна сведочанства о сусрету са овим јединственим градовима употпуњена су изузетним фотографијама саме ауторке, које ову књигу чине репрезентативном не само у књижевном, већ и у визуелном смислу.

Свечано уручење награде одржаће се у уторак, 12. јула, у 17 сати у порти неменикућке цркве, у оквиру манифестације Дани „Милована Видаковића“.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Сања Домазет – четврта добитница књижевне награде „Мома Димић“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja