4. АВГУСТ 2016. 464. РОЂЕНДАН БЕОГРАДСКОГ ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉА У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА

Библиотека града Београда, у посебној заштитној комори чува примерак прве књиге штампане у Београду, 1552. године. У жељи да Београђанима приближи културно наслеђе српске престонице, рестауриран и конзервиран примерак Београдског четворојеванђеља биће изложен јавности у четвртак, 4. августа у Одељењу старе и ретке књиге и књиге о Београду – Завичајном одељењу, у Змај Јовиној 1 / IIспрат, од 10 до 14h.

 

Потребно је нагласити да је Београд био једини град на Балканском полуострву који је у XVI веку имао штампарију у којој су штампане књиге на српскословенском језику. Занимљиво је и да београдска штампаријаније настала под окриљем Српске православне цркве, у манастиру, већ у граду, у световној средини.

 Према наводима из саме књиге, штампање Београдског четворојеванђеље је довршено у Београду 4. августа 1552. (година је означена бројевима на византијски начин – 7060). „Тада је источним земљама владао велики амир султан Сулејман“, наравно, у питању је Сулејман IIВеличанствени. Из поговора књизи сазнајемо да је прву београдску штампарију основао у својој кући кнез Радиша Дмитровић који, како стоји у наставку текста, није штедео од свог имања док није излио штампарска слова, што је највероватније урађено у самом Београду. Међутим, он није стигао да заврши започету књигу, пошто је у међувремену умро. Његов посао је преузео Тројан Гундулић „из великог града Дубровника“, насељен у београдској трговачкој колонији Дубровчана. Трећа личност која се помиње у поговору Београдског четворојеванђеља је јеромонах Мардарије. Колико је познато, Београдско четворојеванђеље је његова прва књига и уједно његов најбољи рад. Јеромонах Мардарије је руководио целокупним послом штампања Београдског четворојеванђеља. Његово учешће било је много сложеније него што се данас подразумева под уопштеним термином штампар. Он је у исто време био и редактор, технички уредник, приређивач и коректор овог издања.            

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - 4. АВГУСТ 2016. 464. РОЂЕНДАН БЕОГРАДСКОГ ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉА У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja