Одељење уметности

Кнез Михаилова 56/II 
11000 Београда 
тел/факс: 20-24-002 
е-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Контакт особа: Јасминка Елаковић
библиотекари-саветници:
Иванка Лазовић, Мирјана Савић 
и виши библиотекар Љиљана Зечев 

Одељење уметности је формирано 1986. године и налази се на II спрату зграде Библиотеке града Београда у улици Кнез Михаиловој 56. Заједно са читаоницом, заузима површину од око 250m². Специфичан и јединствен фонд овог одељења отворен је за све структуре корисника и садржи преко 18.000 публикација из области различитих ликовних и примењених уметности, музике, фотографије, позоришта, филма, археологије, етнологије. Ту се налази и фонд приручника који чине збирке речника и енциклопедија, зборници и часописи. Од некњижне грађе по свом богатству се истиче број музикалија. Веома значајан и драгоцен фонд чине уметничка дела 345 аутора, међу којима су велика имена сликара, графичара, вајара.

Одељење уметности организује и води различите уметничке и образовне догађаје који осликавају дух и богатство културног живота не само престонице, већ и целе Србије.

  • На трибини Уметност, која представља масмедијски уметнички центар одржавају се промоције нових књига, предавања, округли столови као и домаћи и европски пројекти. Представљена су значајна имена угледних стваралаца и научника међународне репутације;
     
  • У Галерији Атријум организују се самосталне и колективне изложбе домаћих и страних уметника. Поред ликовних изложби отворена је и за најразноврсније уметничке правце и тенденције – представљају се савремено сликарство, графика, вајарство, фотографија, модерни визуелни и мултимедијски програми;
     
  • Значају бројних културних и образовних програма доприносе музичке вечери и концерти класичне, џез и традиционалне музике који се организују у Римској дворани и привлаче пажњу великог броја посетилаца.

Сви програми Одељења су медијски добро пропраћени.

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja