Изложбе

 

Kaталог изложбе Милорад Павић
 

Каталог (pdf)

Преузмите изложбу (PDF)

 

 

 

 

  

Изложба Библиотеке града Београда 
ЈУНИ '68
СТУДЕНТСКИ ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ
Изложба се приређује поводом 40-годишњице 
студентског протеста у Београду
 
Овом изложбом Библиотека града обележила је 40 година од Студентских демонстрација које су захватиле не само Европу, већ и читав свет и тако посталe планетарни феномен. Ова догађања још увек побуђују интересовања историчара, социолога, филозофа, уметника...Живећи у различитим друштвеним системима, капитализму и социјализму, млади људи касних шездесетих година на свим деловима планете, од Америке и Јапана, преко Француске, Немачке, Пољске, Аустрије, Југославије побунили су се против постојећих ситема тражећи више слободе, једнакости, правде... Код нас, социјалистичко самоуправљање изневерило је њихова надања. „Липањска гибања“ нису донела битније промене, али нису, за увек, изневерила ни наде младих у бољи и праведнији свет.
 
 
Изложбу Студентски протест 1968. године Библиотеке града Београда приредила је као мултимедијални пројекат. Поред фотографија и докумената који ће подсетити на догађаје из 1968. године (први протести у Студентском граду, обрачун са милицијом код Подвожњака, зборови студената на факултетима, трибине и зборови у дворишту Капетан Мишиног здања, записници и стенографске белешке са 41. седнице Извршног комитета ЦКСКЈ) биће изложени забрањени бројеви листова и часописа „Студент“, „Видици“, „Дело“....као и оригинални студентски прогласи и Билтени и резолуције. Била је то прилика да се подсетимо и на уметност тога доба: књижевност, ликовне изложбе, трибине, филмове, позоришне представе...
 


Изложбу су прaтитила предавања, округли столови, филмске пројекције, као и видео и извучни записи из Архива РТС-а и Радио Београда...
 
 
Аутор пројекта: Олга Красић-Марјановић
Дизајн и припрема за штампу: Снежана Рајковић
Главни и одговорни уредник: Јован Радуловић
 
 
Изложбу прети каталог са хронологијом догађаја из јуна '68. и прилозима Предрага Марковића, Мишка Шуваковића, Срђана Вучинића, Ђорђија Вуковића и Олгe Красић - Марјановић
 
 
На отварању, које је одржано 2. јуна 2008. у Галерији Библиотеке града Београда, говорио је Ђорђије Вуковић, професор Филолошког факултета и Главни и одговорни уредник „Студента“ из 1968. године

Изложба о Марину Држићу (1508- 1567)
Дани Марина Држићапет векова од рођења великана


Уприличена је у Фонду периодике 6. октобра 2008. године поводом 500 година од Држићевог рођења. Обухвата све важније периоде живота и стваралаштва најзначајнијег писца Дубровника, са посебним освртом на живот његових комедија на позоришним сценама Београда.

  

На постерима су представљени Дубровник из Држићевог времена, као и најзначајнија места где је боравио, као и сцене из позоришних представа, док су у изложбеним витринама била изложена његова дела и дела о њему. Обележавање овог значајног датума за српску културу обогаћено је и kњижевно-музичким програмoм: Значај Дубровника у српској прошлости и садашњости, када смо чули предавање Тихомира Остојића из 1892., као и музичке нумере Чајковског, Даворина. Јенка, В. Хорејшека, М.Милојевића и Коњовићев Поздрав Дубровнику у извођењу чланова Српског народног позоришта из Новог Сада.

Потом је 9. октобра 2008. у Римској дворани одржан округли сто о теми: Марин Држић – наш савременик; а 15.10. 2008. премијерно је приказан филм др Славице Стојан «Од тартаре до завјере- Марин Држић», да бисмо обележавање јубилеја завршили 16.10. 2008. приказивањем снимка позоришне представе «Дундо Мароје» из 1976., ЈДП којој је присуствовао и глумац Бранко Цвејић. 
 
Аутор изложбе: Миланка Бабић - Вукадинов
Дизајн изложбе: Јелена Секулић - Радојковић
 

 

Мултимедијални пројекат Библиотеке града Београда
Борислав Пекић - петнаест година после
 
 
 
Пројекат укључује изложбу која прати најважније моменте из живота и стваралаштва Борислава Пекића (на 33 паноа у дигиталној штампи испраћени су детињство, младост, затвор, боравак у Лондону, најважније награде и признаја, сценаристички опус, Пекић - један од оснивача демократске странке, Пекић - драмски писац. На 13 плаката приказано је 13 представа које су игране на сценама београдских позоришта…). Изложбу прате аудио и видео записи Пекићевих говора, радио и ТВ драма, филмови по Пекићевим романима. Аутор пројекта је Олга Красић-Марјановић са сарадницима.
 
Отварање изложбе је уприличено 17. априла 2007. у 19.00 у Галерији Библиотеке града Београда.
 
Покровитељ пројекта је Скупштина града Београда.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Борисав Станковић (1876-1927)

Поводом 80-годишњице смрти
Београд, 18-30 октобар 2007.

Аутор изложбе и каталога
Олга Красић-Марјановић

Дизајн изложбе и каталога
Снежана Рајковић
изложба [pdf, 7.3 Mb]

 

Изложба Јован Стерија Поповић (1806-1856) 
поводом 200-годишњице рођења.
 
Аутор изложбе: Олга Красић-Марјановић
Дизајн и прелом изложбе и сепарата: Снежана Рајковић
Април 2006.године.
 

 
 
 
 

Изложба Данило Киш: 1935-1989
поводом 70-годишњице рођења Данила Киша 
 
Обухвата готово све пишчеве важније периоде живота: од Суботице и Новог Сада, преко Мађарске, Цетиња и Београда, до Лила, Бордоа и Париза. На постерима су представљени и рукописна грађа, страна издања, важнији текстови и издања, као и бројне фотографије.
Изложба је наишла на велико интересовање јавности. Гостовала је на Цетињу у Централној народној библиотеци Ђурђе Црнојевић, у оквиру Будва града театра и у Галерији Централноеропског института у Будимпешти.
 
     
 
Аутор изложбе: Олга Красић-Марјановић
Дизајн: Снежана Рајковић
Материјал: 25 плаката (100x70 cm); дигитална штампа
 

 

Изложба уприличена поводом обелeжавања 100-годишњице рођења Владана Деснице
 
Документи који прате живот и делатност писца прикупљени су највећим делом у Загребу у Збирци породице Десница, у Народној библиотеци Србије, Библиотеци Матице српске, Позоришном музеју, Фундусу Двора Јанковића, Периодици и Завичајном одељењу Библиотеке града Београда, Архиву САНУ и Архиву Србије и Црне Горе.
 
Поред личних предмета писца: наочара, мастионице, писама, апарата за кафу, на 26 плаката (100/70 cm) који су рађени у дигиталној штампи презентоване су бројне фотографије В. Деснице са писцима, у породичном кругу, као и рукописна грађа (есеји, „Прољећа Ивана Галеба“, песме, писма жени, мајци...), „Магазин сјеверне Далмације“ из 1934 и 1935 који је уређивао сам Десница, фотографије са премијере драме „Љестве Јаковљеве“ у ЈДП из 1961, као и нотни записи композиција које је компоновао сам писац. Изложен је и део текста либрета за оперу „Аделова пјесма“.
 
Аутор изложбе: Олга Красић-Марјановић
Дизајн и припрема за штампу: 
Синиша Бабић и Снежана Рајковић.
 
Отварању изложбе присуствовале су и две ћерке В. Деснице Наташа и Јелена које су за ту прилику допутовале из Загреба. Изложбу је отворио 19. септембра 2005. у Галерији Библиотеке директор установе Јован Радуловић. Одломке из дела читао је Небојша Кундачина. У уторак, 20. септембра у Вуковој сали одржан је и научни скуп посвећен В. Десници.
 
 
 


 

Изложба о Јовану Јовановићу Змају (1833-1904)
 
 
 
Уприличена је у Галерији Библиотеке 2004. године, поводом 100 година од Змајеве смрти. Обухвата живот и стваралаштво Ј. Ј. Змаја: песника, преводиоца, лекара, драматурга, оснивача Српске књижевне задруге, уредника седам листова и часописа. Садржи документе прикупљене из Музеја града Новог Сада, Матице Српске, Архива САНУ, Народне библиотеке Србије, Завичајног одељења и Одељења периодике Библиотеке града Београда. 
 
 
 
Изложба је гостовала у више библиотека у Србији, у Српској гимназији у Будимпешти и на Славистичкој катедри у Бечу. Преко међународне размене Народне библиотеке Србије материјале са изложбе (Каталог и CD) тражиле су многе библиотеке и славистичке катедре у свету: од Сеула, преко Америке и Париза, до земаља у окружењу. На тај начин је, фотографијом и документарном грађом, прича о Змају и српском романтизму обишла свет.
 
 
 
Аутор изложбе: Олга Красић-Марјановић
Дизајн: Јана Николић
Материјал: 25 плаката (100x70 cm); дигитална штампа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja