Радионица „Инклузија кроз уметност - промоција инклузије кроз аудио-визуелне уметности“ на Старом граду

У организацији Хенди центра "Колосеум" и Библиотеке града Београда у Дечјем одељењу "Драган Лукић" на Старом граду је одржана радионица „Инклузија кроз уметност- промоција инклузије  кроз аудио-визуелне уметности“.  Музикотерапија се може примењивати у свим узрастима, од пренаталног периода, рођења, до дубоке старости, и управо једна од њених великих предности je што не постоји старосно ограничење.

Опширније...

Април – месец књиге у Дечјем одељењу „Драган Лукић”

У Дечјем одељењу „Драган Лукић“ током месеца априла реализоване су бројне и разноврсне едукативно-креативне радионице, којима настојимо да деци приближимо књиге и библиотеку на занимљив и динамичан начин. Са децом и младима снимли смо филм „Тролејбуси, књиге и љубавне бриге“ о библиотеци Драган Лукић, писцу чије име носи библиотека и манифестацији Читалачка значка, као и  анимирани филм по мотивима басне ,,Вук, лисица и гавран“.

Опширније...

„Књижевне вертикале“

У петак, 13. 04. 2018. године у 18 часова, у Библиотеци „Ђорђе Јовановић“, Змај Јовина 1, Удружење независних писаца Србије (УНПС) уприличило је представљање 14. броја регионалног часописа „Књижевне вертикале“. Догађај је био изузетно посећен. Учествовали су Живојин Ивковић, одговорни уредник, Иван Деспотовић, уредник, уреднице Биљана Котур и Гордана Ћулибрк, као и аутори Мирјана Даниловић, Славица Максимовић и Ненад Симић.

Опширније...

„Песме из нехата“

У петак, 09. Фебруара 2018. године у читаоници Библиотеке „Ђорђе Јовановић“ представљена је прва песничка збирка Саше Бошковића „Песме из нехата“. Програм је био изузетно посећен, атмосфера одлична. Учествовали су Живојин Ивковић, главни и одговорни уредник, Иван Деспотовић, уредник едиције, и Саша Бошковић, аутор. 

Опширније...

Промоција часописа "Сатиричне вертикале"

У четвртак, 01.02.2018. у 18.00 часова, у пуној читаоници Библиотеке „Ђорђе Јовановић“, у организацији УНПС одржана јепромоција  јединог регионалног часописа за хумор и сатиру под називом  "Сатиричне вертикале".

Учествовали су: Живојин Ивковић, извршни директор УНПС и Деана Саиловић, главна и одговорна уредница часописа.

Опширније...

"Песници ДКБ-а Београду"

У уторак, 23.01.2018. у 18.30 часова, у пуној читаоници Библиотеке „Ђорђе Јовановић“, у организацији Друштва књижевника Београда одржано је књижевно вече под називом  "Песници ДКБ-а Београду".

Вече су водили Зоран Илић и Анка Станојчић, а учесници су били чланови удружења ДКБ. Бројна публика уживала је у пријатној атмосфери.

Опширније...

Акредитован семинар "Електронска обрада старих и ретких књига"

У организацији Секције музејских библиотекара и књижничара МДС, 23. октобра 2017. у простору Електронске читаонице Дечје библиотеке "Драган Лукић", Студентски трг 19, одржан је Акредитован семинар "Електронска обрада старих и ретких књига". Предавачи су биле колегинице из Библиотеке Матице српске из Новог Сада: Новка Шокица-Шуваовић, Александра Драпшин и Светлана Вучковић. Семинару је присуствовало 19 колега из различитих типова библиотека.

Опширније...

" Свако дете има крила"

На крају дечје недеље 5. и 6. октобра у простору дечје библиотеке "Драган Лукић" гостовали су малишани из вртића "Мајски цвет" и "Вила". Наши драги малишани
су својом маштом и раздраганошћу оправдали овогодишњи мото Дечје недеље:" Свако дете има крила".

 

"Бубице", "Патуљци" и "Предшколци" у посети библиотеци

3. i 4. октобра у дечјој библиотеци "Драган Лукић" гостовале су три групе малишана из вртића "Љубав, вера, нада". "Бубице", "Патуљци" и "Предшколци" помогли су нам да на најлепши начин започнемо обележавање Дечје недеље.
Осим што смо заједно читали штрумфастичну сликовницу и лепо се забавили, у та два дана стекли смо пуно нових, малих пријатеља библиотеке и књиге.
 
 

Опширније...

"СУСРЕТИ СРЕДОМ" У БИБЛИОТЕЦИ "ДРАГАН ЛУКИЋ"

У првој недељи октобра, након летње паузе, настављамо са већ дугогодишњом традицијом да организујемо "Сусрете средом" за чланове Удружења за особе са сметњама у развоју Стари град. Са нашим добрим другарима провели смо пријатно време у библиотеци разговарајући и дружећи се са књигом.

 

Манифестација „Ноћ истраживача“ у БГБ и на Старом граду

Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Ово је јединствена прилика да се упознају истраживачи, да се са њима разговара и сазна шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Велики број експеримената, научно-популаризованихпредавања, активности за децу, посета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара, такмичења са истраживачима, је оно што очекује посетиоце на самој ноћи. Ноћ европских истраживача се одржава сваке године широм Европе и суседних земаља последњег петка у септембру. Циљ манифестације „Ноћ истраживача“ је да посетиоцима свих узраста омогући дружење са научницима и приближи им науку као део свакодневног живота.

Опширније...

Радионица „Природњачки детектив“ на Старом граду

У оквиру „Дана европске баштине“ одржан је још један програм на Старом граду. Угостили смо ученике трећег разреда и учитељицу Светлану Гавриловић из  ОШ „Краљ Петар Први“. Пратећи тему овогодишње манифестације „наслеђе и природа“,  искористили смо близину Студентског парка да деци приближимо ово културно и природно наслеђе.

Опширније...

Промоција књиге „Ц ц ц...уличне приче“, Весне Ћоровић-Бутрић

Синоћ, 21.9.2017.  у пуној читаоници Библиотеке "Ђорђе Јовановић" одржана је промоција књиге Весне Ћоровић-Бутрић "Ц ц ц... уличне приче". О књизи су говорили Бојана Шкорц, психолог, Добривоје Станојевић, књижевни критичар, Раде Танасијевић, књижевник, и Весна Ћоровић-Бутрић, аутор.

Опширније...

„Дани европске баштине“ на Старом граду

У оквиру Манифестације „Дани европске баштине“ у Дечјем одељењу „Драган Лукић“ на Старом граду одржана је радионица „Жива библиотека у локалном парку“.Ученицима другог разреда ОШ „Михаило Петровић Алас“, историчарка уметности Сузана Цвијан, говорила је о Студентском парку, који се налази преко пута библиотеке,  у прошлости, садашњости и будућности. Пратећи овогодишњу тему Манифестације, наслеђе и природа, посебну пажњу смо посветили заштићеним врстама дрвећа.

Опширније...

Промоција часописа "Балканске вертикале"

Синоћ у пуној читаоници Библиотеке "Ђорђе Јовановић", одржана је промоција часописа за ангажовану књижевност "Балканске вертикале" и промоција књиге Добривоја Лазаревића "Паметне бомбе и луде краве". Промоција је протекла у ведром расположењу, говорили су: Срђан Симеуновић Сендан, Зоран Илић, Васа Радовановић и Добривоје Лазаревић, аутор. 

Опширније...

Представљање романа "Ferragosto"

Представљање романа првенца "Ferragosto", аутора Жељка В. Королија, одржано је 01.09.2017. у читаоници Библиотеке "Ђорђе Јовановић" на Старом граду.

На промоцији, коју  је организовало Друштво књижевника Београда говорили су: Зоран Илић, Срђан Симеуновић Сендан, уредник и Жељко В. Королија, аутор. Прво је причао Зоран Илић који је дао један шири увод у причу о књизи, а на самом почетку је објаснио шта значи "Ferragosto", јер сама реч на италијанском језику значи "колективни годишњи одмор. Потом је Срђан Симеуновић најавио аутора.  

Опширније...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Стари град. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja