У саставу Одељења уметности налази се читаоница са 64 читалачка места намењена студентима и осталим члановима Библиотеке којима стоји на располагању преко 18.000 публикација из различитих области уметности. Као легат од изузетног значаја за уметност је спомен збирка др Катарине Амброзић са преко 3.000 публикација. У Библитеци града је установљена награда Проф. др Катарина Амброзић, која се додељује најбољем студенту који је дипломирао на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду.
Трибина Уметност замишљена је као нека врста универзитета са циљем да се популаризују све врсте уметности. На овој већ традиционалној трибини организују се најразноврснији културно-образовни и уметнички програми намењени широј јавност. Представљена су многа позната имена, као и угледни ствараоци и научници међународне репутације кроз промоције нових књига и електронских публикација, предавања - појединачна и у оквиру циклуса, округле столове уз пратећа музичка и сценска извођења.
Савремено конципираним програмима који привлаче пажњу великог броја посетилаца, читаоница Одељења уметности се сврстала међу једне од најрепрезентатив- нијих културних простора Београда.
У Одељењу уметности се сваке године прославља годишњица Библиотеке града Београда која је 11. јануара 2011. обележила свој јубилеј - 80 година постојања.