Велика донација комплета књига Петрита Имамија „Срби и Албанци кроз векове“ Библиотеци града Београда

Библиотека града Београда данас је, захваљујући донацији Фондације за отворено друштво Србија, постала богатија за 38 комплета тротомног дела Петрита Имамија “Срби и Албанци кроз векове” у издању Самиздата Б92. 

Циљ донације јесте да помогне у популаризацији и стимулисању информисаног унутрашњег дијалога о односима између Срба и Албанаца, тако да ће укупно 250 комплета овог капиталног дела кроз ову акцију бити обезбеђено за све регионалне, универзитетске и градске библиотеке широм Србије. 

“Фондација за отворено друштво, Србија подржава друштвене дијалоге о питањима од суштинске важности за све грађане Србије, као и њихово што веће учешће. Једно од таквих питања о коме се води интензиван дијалог у Србији данас је однос Србије и Kосова. Да би такав дијалог био конструктиван и одговоран, неопходно је да учесници буду добро обавештени, односно да познају тему о којој се разговара. У том смислу треба схватити и подршку Фондације која је омогућила да 250 комплета капиталног дела Петрита Имамија нађе своје место у библиотекама широм Србије, а тиме и пут до најшире читалачке јавности.  Ово је део пројекта којим Фондација за отворено друштво Србија кроз низ иницијатива заједно са својим партнерима доприноси разумевању и отвореном, инклузивном и партиципативном дијалогу о односима Србије и Kосова”, изјавила је данас током званичне примопредаје донације координаторка програма Фондације за отворено друштво Александра Шањевић.

“Библиотека града Београда се захваљује Фондацији за отворено друштво и Самиздату Б92 на донацији књига које ће, након што буду инвентарисане,  бити прослеђене у мрежу наших библиотека и огранака и бити доступне свим корисницима и грађанима које занима историја и посебно ова тема”, поручила је директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

На данашњем догађају уприличеном у Римској дворани Библиотеке града Београда обратио се и Веран Матић представник издавачке куће Самиздат Б92

„Веома је важно да наше библиотеке имају све релевантне књиге које ће повећати информисаност и знање грађана. Сада је актуелно питање унутрашњег дијалога и стварање услова зе решавање косовоског проблема и капитално дело „Срби и Албанци кроз векове“ Петрита Имамија је веома значајан преглед истројиских чињеница и документа све до данашњих дана, рекао је Матић и додао да и сама књига може бити повод за занимљиву садржајну дебату на тему шта то можемо  да научимо из наше историје да је не би изнова понављали.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Велика донација комплета књига Петрита Имамија „Срби и Албанци кроз векове“ Библиотеци града Београда. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja