Париска активност Марка Челебоновића у тећој деценији 20. века и по завршетку Другог светског рата“

 У среду, 28.марта поводом доделе награде „Професор др Катарина Амброзић“  добитница награде Софија Миленковић одржала је  предавање  Париска активност Марка Челебоновића у тећој деценији 20. века и по завршетку Другог светског рата“.

Библиотека града Београда од 2007. године уз помоћ дародаваца, а по жељи Проф. Катарине Амброзић додељује награду „Професор др Катарина Амброзић“ намењену подстицању и усавршавању најбољих студената  са Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Награда обухвата стипендију намењену истраживачком раду у Паризу. По завршетку студијског путовања,  награђени студент  представља рад ширем аудиторијуму  на Одељењу уметности Библиотеке града Београда.

Катарина Амброзићје наш реномирани историчар уметности, ликовни критичар, преводилац и  вишедеценијски кустос и саветник  Народног музеја у Београду и професор Универзитета.

Организовала је бројне изложбе и конгресе у земљи и иностранству. Аутор је бројних монографија и ликовних критика. Значајна су њена научна истраживања југословенске, српске и европске уметности, која су оставила дубок траг у српској науци и која се нарочито огледају у монографији о Надежди Петровић, студијама о Милану Коњовићу и Ристи Стијовићу. Била је оснивач и сарадник Галерије Милан Коњовић у Сомбору. Била је члан, секретар и председник Југословенске секције Међународног удружења ликовних критичара АICA и први секретар Удружења Југославија-Француска. Добитник је бројних одликовања:

носилац је француског ордена витез првог реда за књижевност и уметност La Croix de Chevalier des Arts et Lettres(1984),шпанског ордена Izabel la Catolica-Oficial (1986), Орден заслуга са сребрним зрацима(1986), Златни Беочуг Културно-просветне заједнице Србије за трајни допринос култури Београда (1998) ...

Одлуку о додели награде „Професор  др Катарина Амброзић“ за 2017. годину донела је комисија у саставу: др Јасмина Чубрило и др Милан Попадић,  ванредни професори са Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, г-ђа Бранка Павловић, представник дародавца, Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда и  Миодраг Перовић представник Библиотеке града Београда. Добитница награде је студент на  Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, Софија Миленковић.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Париска активност Марка Челебоновића у тећој деценији 20. века и по завршетку Другог светског рата“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja