Представљена прва књига едиције „Марија Илић Агапова” – „Дечја одељења Библиотеке града Београда” ауторке Бранке Драгосавац

У среду, 5. децембра 2018. године, у Римској дворани, представљена је књига „Дечја одељења Библиотеке града Београда” ауторке Бранке Драгосавац. Oво је прва књига у оквиру едиције „Марија Илић Агапова”. Монографија представља делимично измењен и допуњен текст истоимене магистарске тезе која је одбрањена 2007. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

О књизи су говорили њени рецензенти: проф. др Десанка Стаматовић и проф. др Жељко Вучковић, као и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и ауторка.

Истакнут је значај једне овакве публикације за историју библиотекарства у Србији јер ауторка документовано и стручно прати процес настанка јавних, народних библиотека и њихових дечјих одељења, све време повезујући развој библиотекарства са друштвено-економским и политичким збивањима на овим просторима. Ово је књига која нас упознаје са културном климом Београда кроз време, о амбијенту и атмосфери у којој се развијало наше библиотекарство и како су се библиотекари попут мисионара трудили да најмлађим суграђанима обезбеде просторе за читање и квалитетну библиотечку грађу. Од Кнежевине Србије, преко Краљевине Србије, Краљевине Југославије, преко међуратног периода све до нашег времена, Бранка Драгосавац открива начине на које се култура борила за своје место у српском друштву.

За мото књиге, ауторка је изабрала цитат из текста британског писца Нила Гејмена у којем се, између осталог, истиче да су библиотеке „капије будућности”, а „читање је кључ”; „најједноставнији начин да будемо сигурни да образујемо писмену децу је да их научимо да читају, али и да је читање активност која доноси задовољство”.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Представљена прва књига едиције „Марија Илић Агапова” – „Дечја одељења Библиотеке града Београда” ауторке Бранке Драгосавац. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja