БГБ почиње са реализацијом пројекта из области медијске писмености

Библиотека града Београда почиње са реализацијом међународног двогодишњег пројекта Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking (ESSENTIAL), који реализује у оквиру ЕУ програма Еразмус+, Кључна активност 2: Стратешка партнерства у образовању одраслих.

БГБ је коодринатор овог пројекта у којем учествују још три инострана партнера: Национална библиотека Летоније (Летонија), Универзитет Hacettepe(Турска) и Народни универзитет Жалец (Словенија).

Општи циљ пројекта је развој друштва самосвесних грађана који критички размишљају и имају способност да исправно перципирају медијске садржаје, што је предуслов да квалитетно учествују у демократским процесима у својој заједници и на глобалном нивоу.

У оквиру пројекта биће креирана два јавно доступна онлајн едукативна курса из области медијске писмености, један који ће помоћи грађанима да развију критичко мишљење и постану способни да исправно разумевају медијске вести, и други намењен стручњацима који желе да се озбиљније баве едукацијом грађана у овој области. Поред тога, током пројекта ће запослени из партнерских институција проћи обуку, стећи потребна знања и почети да едукују грађане у овој области.

Пројектом ће се развити свест о значају критичког мишљења и разумевања медијских садржаја, како за грађанина као појединца, тако и за развој демократског друштва уопште.

БГБ је уговор о додели наменских бесповратних средстава потписала са Фондацијом Темпус, Националном агенцијом за Еразмус+ пројекте која делује у надлежношћу Европске комисије.

Укупан предвиђени грант за реализацију пројекта износи 115.588,00 евра.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - БГБ почиње са реализацијом пројекта из области медијске писмености. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja