ИЗЛОЖБА ПРЕДРАГА ПЕЂЕ МИЛОШЕВИЋА У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ

У четвртак, 25. марта, у галерији Атријум отворена је изложба слика аутора Предрага Пеђе Милошевића. Изложба обухвата 20 слика у техници уље на платну. Изложбу је отворила Маја Живановић, новинар и ликовни критичар.

На изложби под насловом  Нити и метафоре Пеђа Милошевић излаже слике настале у последњих неколико година.

Милошевићево сликарство  је изузетна  интимистичка уметност фигуративног усмерења, снажно ослоњена на вештине и начин промишљања старих мајстора фламанског, шпанског и венецијанског сликарства.

У времену дигитал принтова, видео радова и инстант културе својим радовима он афирмише значај класичне сликарске вештине.

"Компилацијом суптилног цртежа (цртеж је мисао), са пажљиво бираним колоритом (боја се догађа, она је емотивни поступак) и специфичне ликовне обраде, са представљањем и приповедањем, уметник 'скида прашину' са сликарске културно-историјске традиције, градећи своју осећајност и естетику утемељену на лепоти класичног идеала" пише у једном осврту на Милошевићево стваралаштво ликовни критичар Звонимир Осречки..

Предраг Милошевић у свом уметничком стварању помно истражује технолошке процесе великих мајстора сликарства, који су омогућили уметност ванредне појавности. Ту континуирану посвећеност, специфично и аутентично транспоновање умећа и атмосфере старих мајстора, преведене у савремен ликовни језик видимо и у овом ауторовом циклусу.

„Репрезентативан избор слика за ову изложбу фокусиран је на Пеђино увођење у светове где је време стало, у којима су призори из свакодневног живота оплемењени надреалним моментима и где пожртвованост према сваком детаљу даје ново постојање малих ствари. Главни елементи, поред чистог цртежа и верности људском лику, су боје које плене: топле златна и умбра, пурпур и спокојни тиркиз, финих хроматских односа.’’ – пише у каталогу Маја Живановић, историчарка уметности.

Биографија:

Предраг Пеђа Милошевић рођен  је 26.11.1960. године у Земуну. Дипломирао на Академији Примењених Уметности у Београду, катедра сликарства, 1985. Исте године започиње са излагањем и  професионалним  бављењем сликарством. 1992. године одлази у Шпанију где  живи, ствара и излаже као професионални уметник до 1996. године. Његова дела налазе у галеријама у земљи и иностранству, као и у бројним приватним колекцијама. Има преко 20 самосталних и неколико десетина групних изложби. Живи у Београду.Члан је УЛУПУДС-а.

Изложба је отворена до 8. априла.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА ПРЕДРАГА ПЕЂЕ МИЛОШЕВИЋА У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja