Мало другачији час српског језика у библиотеци

 У понедељак 17. децембра библиотеку „Владан Десница“ посетили су ученици четвртог разреда из новобеоградске Основне школе „Јован Стерија Поповић“.  Госте смо поздравили речима добродошлице, упознали смо их са библиотечким правилима и фондом, првенствено намењеним деци. На почетку смо говорили о читању, омиљеним књигама, шта они воле да читају и колико често то чине. 

У првом делу радионице смо кроз ПП презентацију упознали ученике са настанком књиге и писма. Ту су могли да виде како се и на чему у давна времена писало, како су изгледале прве књиге и њихов пут развоја до данашњих дана. Такође су могли да виде како су се некада чувале књиге у библиотекама, а како данас изгледају неке од највећих и најлепших светских библиотека. Деца су јако лепо реаговала и по завршеној презентацији учествовала у дискусији о одгледаном.

У наставку радионице, прочитали смо и опет кроз ПП презентацију представили српску народну бајку „Пепељуга“. Ученицима се ова домаћа верзија Пепељуге веома допала, и у  дискусији су лако уочили сличности и разлике између добро познате Гримове Пепељуге  и ове народне. Посебно смо истакли мотиве који се појављују у српским народним бајкама, а такође им је објашњена и разлика између ауторске и народне бајке.

Трећи део радионице био је резервисан за песму Љубивоја Ршумовића „Аждаја свом чеду тепа“. Она је такође представљена кроз ПП презентацију која се ученицима веома допала. Кроз анализу песме дошли су до закључка да и једно тако грубо и сурово биће  као што је аждаја може да буде брижно, да има осећања, да је нежна и да воли, да некоме тепа.

У завршном практичном делу ученици су на припремљеним глиненим плочицама помоћу штапића урезивали своје име користећи хијероглифско писмо. То им је било јако занимљиво и заиста су се потрудили да успешно испуне задатак. Своје радове понели су у школу као успомену, и једно ново искуство и знање стечено на „часу“ српског језика ван школске клупе.

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Мало другачији час српског језика у библиотеци. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja