Прослава јубилеја рођења Сергеја Михалкова 29. март 2019.

Широм Русије у марту се прослављало 106 година од рођења Сергеја Михалкова, великог руског дечјег писца. У библиотеци „Владан Десница“, у чијем окриљу се налази Библиотека руске књижевности, поклон Руске фондације за културу која носи име овог великог писца, обележен је овај јубилеј на креативан и занимљив начин. Пиредили смо програм за децу четвртог, петог и осмог разреда две новобеоградске школе - „Ђуро Стругар“ и „Лаза Костић“.

Након добродошлице у библиотеку деци и наставницима смо представили наш фонд на српском и руском језику, а затим смо деци приредили игру „Извуци картицу-упознај Русију“. Око мапе Русије постављени су џепови са картицама са разним садржајима везаним за језик, историју, географију, демографију, културу, науку, технику, уметност и спорт. Свако дете је добило да прочита по једну картицу.

Други део програма био је посвећен Сергеју Михалкову: представили смо пишчеву биографију, књижевно дело и заслуге за руску културу кроз Power Point презентацију. Затим смо се базирали на упознавању са његовим књижевим опусом кроз читање поезије, гледање аудио-визуелних приказа песама „Фома“ и „Слон сликар“ на руском језику. Ученица 6. разреда ОШ „Лаза Костић“ Емили Гагнон Маченовски препевала је „Песму о дугарству“ С. Михалкова и прочитала је, док су Дарија Целишћева (8. разред ОШ „Лаза Костић“) и ђаци четвртог разреда ОШ „Ђуро Стругар“ читали песму „Како бисмо живели без књига“ на српском и руском језику.

Кроз Power Point презентацију и позориште сенки основцима смо извели басну „Слон-сликар“ и дискутовали о томе.

У практичном делу радионице деца су цртала матрјошке. Учитељица, професорка руског језика и деца су се на крају срдачно захвали на дочеку, открили нам да су одушевљени библиотеком, програмом и активностима које смо приредили за њих. 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Прослава јубилеја рођења Сергеја Михалкова 29. март 2019.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja