Јустејн Гордер - Баш како треба (Мала прича о скоро свему)

Баш као што и стоји у наслову, ово је прича о скоро свему: о првој љубави, о бајци,породици, о животу, болести, смрти, космосу и човеку уопште. Радња је смештена у само један дан живота Алберта, који пишући у дневнику колибе покушава да разреши питање смисла живота: И схватам да не пишем само због себе, а можда ни само због својих најближих. Могуће је да ћу заступати једно становиште у име читавог човечанства. Наиме, Алберт сазнаје да има болест која напада само нерве на које утиче воља и да ће умрети кроз неколико месеци.

 

Пре тога нам представља свој живот кроз паралелу са бајком о Златокоси, којој је све у кући што је од малог медведа баш како треба. Његова породица купује кућу на језеру коју су он и његова жена обили у првом љубавном сусрету. Све на том месту је као из бајке и језеро које се у преводу зове светлуцајуће језеро и сама кућа коју они зову кућа из бајке и шума и звезде. Ово је и прича тоталитета, јер се и планета налази у „Златокосиној зони“, односно у области око звезде где је температура баш како треба да би се пронашла вода. Све је у космосу повезано и све је Баш како треба. Чак и алга коју је пронашла његова жена је зеленкастоплаве боје као што су њене очи. Тако ће и главни лик одлучити да остане у животу, јер то што му је остало од живота је сасвим довољно, разумевајући изненандну посету бившег кућевласника као сигнал свемира, а схвативши заправо да га је послала његова забринута жена. Једина дилема која му остаје  је -да ли да спали дневик који је те ноћи написао, или да га остави својој породици?

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Јустејн Гордер - Баш како треба (Мала прича о скоро свему). Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja