„Чарли и фабрика чоколаде“

Многима у оквиру широке популације наслов „Чарли и фабрика чоколаде“ јесте асоцијација на познати дечји филм с још познатијим глумцем Џонијем Депом. Но, далеко пре филма настао је сјајан дечји роман енглеског писца Роалда Дала, роман који је многу децу научио како да буду – деца како треба.

 

Сиромашни, али фини дечак, Чарли Бакит, живи у тешким условима у кући са родитељима и њиховим родитељима. Седмочлана породица води скучен живот, пун намицања за купус-чорбу и помало хлеба, а Чарли се читавог живота бескрајно радује рођендану, једином дану у години у којем на поклон добија – чоколаду. Но, паралелни ток радње чини и готово бајколика прича о фабрици Вилија Вонке, из које свакодневно излази прегршт најфинијих  посластица, иако у њу никада није ушао ниједан запослени. Обрт романа чини тренутак у којем Вили Вонка, у омот пет посластица упакује и улазницу за обилазак својих постројења, а и када Чарли извуче пету.

Обиласком фабрике, петоро деце и њихови родитељи упознају необичан свет чоколадних водопада и брда, у којем Умпе-Лумпе, бића с друге планете, непрекидно и вредно послују. Чатворо деце не успева да обузда похоту и жељу да све окуша, те упадају у разне непријатности, чак опасне по живот, али их Вили Вонка ипак спашава. Једино дете које одмерено и с дечјом пажњом и радозналошћу све прати бива и онај кога ће Вили Вонка наградити завештавши му читаву фабрику, упосливши га, иако је дете, и – начинивши га богатим.

Овај необично интересантан роман, прожет едукативним стиховима, учи децу како да одрастају уважавајући свет око себе, прихватајући друге људе, какви год да јесу, и како да остану доследни основним начелима људског постојања – сопственом труду и поштењу.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - „Чарли и фабрика чоколаде“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja